9ia9swxi4vd593w6hpud57ql5mdrrr186044836088771

Livskvaliteten på verdens basis er overraskende stabil ifølge FNs lykkerapport. Norge er ramlet ned fra en fjerde plass(2017) til en åttende plass, men er fremdeles blant de lykkeligste i verden.

Nordmenn er stort sett tilfredse med sine liv. De er lykkelige inni seg, selv om lykken ikke er et mål. Lykken er et biprodukt av livet som leves. 

Reduksjonen i lykke forklares med at lykken er blitt satt på prøve gjennom pandemien og den politiske uforutsigbarheten som mange opplever.

 

Verdens lykkerapport  2022, viser at økt stress og bekymring også gjelder i Norge. Vi er blitt mindre optimistiske når det gjelder fremtiden, og det er blitt vanligere å kjenne på bekymring rundt pandemi, krig, økonomi og arbeidsliv. 

Kan lykke kjøpes for penger

Kan lykke kjøpes for penger?

Tidligere forskning har slått fast at lykken ikke kan kjøpes for penger. Ny studie peker i helt motsatt retning. Lykke kan ikke kjøpes, men mye kan kjøpes som gjør deg lykkelig. Og de lykkeligste menneskene har 750 000 kroner i årslønn. Tjener du mer enn det, gir det ikke nødvendigvis mer lykke. 

Ytterligere økning i inntekten ut over de beløpene som trengs for å gi følelsesmessig tilfredshet og livskvalitet, vil gi redusert tilfredshet, ifølge studien. Dette kan  skyldes forsakelsene som er forbundet med å tjene mer penger.  Mer ansvar og tid brukt på jobb og mindre tid til venner og familie, fritid, trening og opplevelser. 

Lykkelandet Norge

Det er en skjevfordeling av lykke i lykkelandet Norge! 

Flere unge mennesker enn tidligere forteller at de er lite fornøyd med livet, opplever lite mening eller er ensomme, engstelige eller nedfor. Vi ser samtidig at alderen synker for utbrenthet. Det er et faresignal i samfunnet når de unge mister mening og følelsen av lykke. 

Og hele 50% av de voksne som mottar sosial stønad, er arbeidsledige eller uføre, er veldig misfornøyde og drar ned gjennomsnittet for befolkningens lykkenivå. For store forskjeller mellom folk, urettferdighet og dårlig økonomi, er de største årsakene til misnøye, bitterhet og triste liv. 

Jeg vil understreke dette, for selv om lykke også handler om et valg og en innstilling, må også de grunnleggende behovene være tilfredsstilt. 

Lykkeliten og lykkestor

Nå skal du bli kjent med Lykkeliten og Lykkestor i lykkelandet Norge!

Begge to er gode mennesker, stappfulle av verdier, kvaliteter og evner og talenter. De mestrer sine liv, har jobb og havner ikke nødvendigvis i en definert kategori.


Her kan du lese mer om selvfølelse. 


Den største forskjellen mellom dem er hvordan de tar innover seg usikkerheten som preger verden, hvordan de tar plass i sine omgivelser og hvordan de ser på seg selv og sin egen følelse av lykke og tilfredshet.

Kanskje du kjenner deg igjen i en av dem? 

1

Lykkeliten

Lykkeliten er ikke direkte misfornøyd, men sliter litt med sine greier og drømmer om den store Lotto premien. Lykkeliten har hatt et til liv med noen utfordringer, et tungt brudd med en eks som fremdeles preger hverdagen, og noen jobber som ikke gikk over all forventning. Nå føler lykkeliten seg litt usynlig på jobb, verdenssituasjonen oppleves 

Helsa er ikke så bra som før og noe tankesurr og bekymringer skaper en del uro. Egentlig trives lykkeliten best i sitt eget selskap, foran PC-en eller sammen med hunden. Dagens høydepunkt er å gå tur eller sitte under pleddet i sofaen mens en spennende serie fyker forbi på Netflix. Hverdagslykken og gleden over det nære, dukker opp rett som det er, som varme streif over kinnet, men uroen er der hele tiden og skaper usikkerhet og utrygghet. 

Lykkeliten og lykkestor

Lykkestor

Lykkestor er en liten vinner i lykkelandet Norge og har full kalender, mange relasjoner, interesser og drømmer.

Lykkestor er interessert i det meste som skjer i lokalsamfunnet og du ser hun/han på hjemmekampene, i arrangementskomiteen for skifestivalen og som trener for ungene i håndball. Lykkestor har ikke tid til å jakte på lykken, men trives i aktivitet og sammen med andre mennesker.

Visstnok har Lykkestor også opplevd noen kjærlighetsbrudd, mistet en jobb tidlig i karrieren og opplevd sorg og sinne, men utordringene er tilbakelagte hendelser og preger ikke livet i nevneverdig grad. Feilsteg hører til i fortiden.

Når Lykkeliten og Lykkestor skal beskrive følelsen av lykke, spriker svarene deres. Lykkestor gir høy skår og lykkeliten ligger sånn midt på treet, litt avhengig av humøret og dagsformen. 

12

Så hva i all verden kjennetegner lykkelige mennesker? 

Forskning viser at det er helt klare tegn på hva som kjennetegner lykkelige mennesker. 

  1. De har gode relasjoner, der kvaliteten er viktigere enn antall relasjoner
  2. De bruker tid og energi på venner, familie og parforhold og kan både gi og ta imot.
  3. De har livsmål, ambisjoner og drømmer
  4. De er sin egen beste venn, har en grei selvfølelse og evne til å uttrykke takknemlighet
  5. De har mentale album som inkluderer gode bilder fra fortiden eller de har en unik evne å plassere vonde hendelser i fortiden.
  6. De har innøvde mestringsstrategier for ulike livsutfordringer
  7. De opplever mening og kontroll i eget liv, og foretar gode valg.
  8. De er til stede i livet, og i hverdagens øyeblikk.
  9. De har mer fokus på hva som er godt enn hva som er best.
  10. De har en iboende tendens til optimisme og evne til å overse bagateller
  11. De er fysisk aktive, har god helse og får nok søvn
  12. De er nysgjerrige, entusiastiske og interessert i å lære nye ting.

Å trene på lykke, høres kanskje rart ut, men hvis lykken er et biprodukt av punktene ovenfor, er det kanskje en smart ting å gjøre? 

Lykkeliten og lykkestor

Men tilbake til Lykkeliten og Lykkestor

Lykkestor har ikke nødvendigvis alle disse egenskapene, men det hjelper godt å ha en god del av dem. Og selvfølgelig trener Lykkestor aktivt på å favne hele spekteret av egenskaper for å mestre enda flere av hverdagens muligheter og utfordringer. Ingenting er helt umulig og fremtidstroen og optimismen preger hverdagen. Generelt er Lykkestor mer opptatt av andre mennesker enn av å jakte på lykken for sin egen del. De trives med seg selv, venner, familie og egne interesser.

Følelsen av lykke er en bivirkning av deres væren i verden. 

Lykkeliten har også noen av egenskapene, men ser ikke helt hensikten med å styrke de egenskapen som er fraværende.

«Jeg har det best i min egen lille verden. Jeg er født sånn, uten en gullskje i munnen. Litt introvert og tilbakeholden og det er ikke så mye jeg kan endre på, såframt jeg ikke vinner i lotto da,” sier Lykkeliten og fortsetter; “For en ting er sikkert, og det er at det ikke har en hensikt å streve for å bli lykkeligere. Det som skjer det skjer og hvis lykken kommer rekende på en fjøl, er det sikkert greit det også. Og skjer det ikke, vel, så går det greit likevel”. 

Men gjør det virkelig det? 

Skal vi vente på at lykken kommer eller skal vi gjøre noe selv? 

Du kan påvirke din egen lykke

Du kan påvirke din egen lykkefølelse! 

Den største fordelen med lykke og rådene som gis, er at alle kan gjennomføre dem. Det er ikke vanskelig og det koster ikke penger. Og i tillegg trenger du ikke å forandre på andre enn deg selv. 

Det er opp til deg selv å øke din egen lykkefølelse. Lykke handler ikke om gener eller innstillinger du ble født med, men vanene dine i livet du lever. 

Lykke handler om at du velger lykke, kjenner på takknemligheten over den du er og hva du har og at du selv tar ansvar og jobber bevisst med det du kan forandre. 

Og lykke handler om dine lykkevaner, som er basert på de 12 rådene som ble gitt her. Du kan altså påvirke egen lykkefølelse. 

Å kjenne deg selv godt og samtidig vite hva nettopp du trives med, er viktig for lykkefølelsen. 

Finn ut hva som gjør deg glad, og gjør mer av det. Lykkeliten er ikke helt enig, men nikker og tenker på de brutte relasjonene som ligger og blinker i fortiden. Er det verdt å prøve å etablere nye, for så å erfare det samme?

Ta mer plass

Ta mer plass!

Lykkeliten liker ikke å ta plass eller å stupe inn i en relasjon som er usikker. Lykkestor har ingen problemer med det. Noen kommer og noen går, men de viktigste relasjonene vil bestå, er livsmottoet.

Og husk, sier Lykkestor; 

“Lykkelige mennesker er også utsatt for vanskeligheter, kriser og problemer. Det som gjør forskjellen er at vi kan se et lys i mørket og komme oss gjennom det som er vanskelig. Du lever ikke en gang, men hver dag. Dette er ditt liv og din sjanse. Og det er bare deg som kan kan gjøre det du lengter etter. Det du selv vil, elsker og brenner for.”

Forskning viser at hvis du vil øke lykkefølelsen, må du ta mer plass i ditt eget liv. Du må kjenne på glede når menneskene rundt deg lykkes og du må nekte deg selv å kjenne på bitterhet.  Ikke la vonde opplevelser fra fortiden påvirke livet du lever i dag. 

By på deg selv

Å by på seg selv

Personlig er jeg veldig enig i at de nære og gode relasjonene fører til lykke og jeg mener at de etableres når vi våger å by på oss selv. 

For lykke handler ikke om rikdom, berømmelse eller om å jobbe hardere og hardere, men om våre relasjoner og vårt eget syn på livet vi lever. Å våge mer, være sjenerøs ovenfor andre og ta plass selv gir sterke ringvirkninger. Ved å våge å stå for egne meninger, ved å ta ordet og bli mer synlig, fører det til at vi utvikler forholdet til oss selv og de rundt oss. Det er en styrke å by på seg selv og det man kan.

Det handler ikke om å vise at man er verdens mester, men at vi er interesserte, engasjerte og deltakende i det som skjer rundt oss. 

Lykkelandet Norge

Hvis du vil lære mer om hvordan du kan øke din motivasjon og livssuksess, kan du følge bloggen min og melde deg på kurset i Motivasjon og Livssuksess. 

Her lærer du hvordan du selv kan ta mer plass, bygge de gode vanene og manifestere frem det som betyr noe for deg. 

Velkommen!

PS: Jeg vil gjerne ha deg med i Facebook gruppen: Motivasjon og Livssuksess. Ikke vær redd for å klikke deg inn.