9ia9swxi4vd593w6hpud57ql5mdrrr186044836088771

Veien til et nettkurs og egen kursplattform!

Når du først har bestemt deg for å realisere en drøm, når målene, arbeidsvanene og kunnskapsbehovet er bestemt, er du i gang.

De fleste når ikke engang hit. Sannsynligvis har du en uventet vei foran deg med mange utfordringer som det var umulig “å ta høyde for”. 

Du vil også trenge flere ressurser enn du tror. Ting tar tid. Mer tid enn det du tror.  Og har du som meg en fast jobb i tillegg, vil tid bli en mangelvare underveis. 


Sliter du med sykdom eller andre store omsorgsoppgaver, vil tiden også spise av tiden du kan bruke til å utvikle dine greier. Med et raskt tilbakeblikk på prosessen for å faktisk realisere dette kurskonseptet og plattformen, er det spesielt en erfaring som står frem og overskygger de andre. 

Ting tar tid

Når du går lei av dine egen tanker og kunnskaper.

Du går så innmari lei av dine egne ideer, tanker og kursleksjoner 🙂 Ikke fordi det du lager ikke er bra nok eller fylt med relevant og oppdatert kunnskap, men fordi du har skrevet ordene så mange ganger, lest så mye om temaene og hørt dine egen stemme si det samme om og om igjen. 

Motivasjonen trenger begeistring og den er sjelden konstant. Og det er en prosess. Når du omsiders er ferdig med en hel kursmodul, syns de de første leksjonene er for dårlig laget rett og slett fordi du lærer hele tiden mens du holder på. Du blir litt flinkere teknisk og designmessig, snakker med større flyt og opparbeider deg en trygghet som skinner gjennom.

Mening

Avledningene og avstikkerne.

Den neste erfaringen dykker dypere ned i en annen side ved å lære mer for da oppdager du også nye temaer og spennende vinklinger. 

Det er lett å bli avledet, lage andre leksjoner som strengt tatt ikke trenger å være med i kurset for at du som instruktør skal klare å ta veisøkeren eller kursdeltakeren fra et sted og til det neste. 

 

Disse avledningene tenner gløden igjen, gir næring og mulighet til å utvide horisonten og kunnskapen. Og er du som meg og trigges av ny kunnskap er de helt nødvendige. Min største motivasjonstrigger er ikke nødvendigvis anerkjennelse eller penger, men nettopp kunnskap. 

Hva som skaper trivsel på arbeidsplassen for deg.

Erfaring om kostnader!

De dyre løsningene som du strengt tatt ikke trenger!

En annen og til dels dyrekjøpt erfaring, er at du som grunder og digital skaper og hopper på en del dyre løsninger i starten. Du tror at du må legge kurset ditt på Simplero eller Kajabi og betale tusenvis av kroner hver måned for å lykkes. Sannsynligvis er du ikke dyktig nok teknisk til å finne mer fornuftige og rimeligere løsninger. Og dyrt blir det, fordi du vil gå lei mange ganger underveis som jeg allerede har nevnt. Dyrt å betale en masse for en kursplattform når du har tatt deg en pause og fokusert på andre ting. Det vet jeg alt om. Du kan ikke slutte å betale for Simplero, Adobe, Canva, Creative Market, Camtasia, e-postsystemer, fargeprinter, fiken eller hva det måtte være.  

Profilbildet

Min prosess!

Når det skorter på teknisk kompetanse!

Tanken om at jeg skulle gjøre noe digitalt oppstod allerede i 2014. 

Jeg hadde publisert en bok på Hegnar forlag om Motivasjon og Jobbsøking og hadde i tillegg stor suksess med et jobbverksted jeg hadde etablert noen år tidligere som en del av jobben jeg hadde på det tidspunktet. Men nettkurset var en drøm, fordi jeg ikke var spesielt teknisk. Det gikk veldig greit med fagsystemene på jobb, men stort sett mer enn det var det ikke. For å være ærlig var jeg ikke super interessert i det tekniske. I dag koder jeg litt selv 🙂 Og jeg smiler når jeg skriver setningen. Det tok sin tid, men jeg lærte meg disse datagreiene.

anne, Pål daniel og anneli

Bytte av jobb!

Tidspress og kjøpte tjenester.

I 2014 byttet jeg jobb etter 9 år i NAV og til en lederstilling for Jobzone på Sørlandet. Ideen var nok at jeg ville få mer tid til å jobbe med kurskonseptet som leder med kontroll over min egen arbeidstid. Sånn ble det selvfølgelig ikke. 

Jobben som leder tok absolutt all tid. 

Løsningen ble å ansette en ung og dyktig mann til  å “gjøre det tekniske” og lage kursene for meg. For meg fungerte kursproduksjonen mer som små glitrende lyspunkt i tilværelsen. Det var veldig moro, men tiden strakk aldri helt til for meg selv med Pål Daniel på laget. Min største frykt var at kunnskapen ville forsvinne med Pål Daniel dersom han sluttet og at jeg ville være  like langt.

 

Her ser dere den en av de første vidoene jeg og Pål Daniel laget i 2015. Lyden er nok ikke behagelig å lytte til over tid.

Når tiden går og nye ideer dukker opp.

Vi fikk det første kurset ferdig og 1000 påmeldte i løpet av tre uker, men så fikk panikk. Ikke hadde jeg tid til å følge opp kursdeltakerne og kursene var fylt av alt for mye tekst og masse snakking og burde endres. Spesielt det siste ble avgjørende. Igjen hadde kurset utviklet seg underveis og de første leksjonene vi hadde laget fremstod som dårligere enn de siste.

 

  • I 2018 sa Pål Daniel opp stillingen og kunnskapen forsvant ut av kontoret. 
  • Omtrent samtidig dukket det opp en ny altoverskyggende ide. Jeg ville designe mine egne klær og åpne nettbutikk.

 

Ledelsen i Jobzone var ikke spesielt begeistret over ideen og siden jeg hadde en klausul i kontrakten som sa at jeg som Franchisetaker og leder ikke kunne drive en annen virksomhet, sa jeg opp jobben i 2019. Når du er grunder og skaper i blodet, var det ingenting som kunne stanse meg.

Anneli med sin kleskolleksjon

Når nye grunderideer kræsjer budsjettet.

Alt gikk strålende. Forretningsplan, budsjett, penger fra banken, investor og jakten på produsent ble gjort unna på et år og ingen var mer begeistret enn meg da jeg fikk prøvekolleksjonen til Norge, hadde “photoshoot” og fikk tatt flotte bilder av klærne. Jeg var klar som et egg til å åpne butikken.

Og så ringte banken. Først med et forslag om at jeg kanskje måtte vente litt før jeg bestilte alle klærne som skulle selges siden euroen hadde steget og klærne ville bli mye dyrere. Og etter noen måneder slo Coviden innover som en lammende bølge.

 

Fabrikken i Tyrkia ble stengt og investoren trakk seg fra prosjektet og ideen om smarte tekstiler til den aktive karrierekvinnen ble parkert. Jeg trøstet meg med at jeg i det minste ikke ville brenne inne med en million kroner i klær på et nettlagerhotel mens mine potensielle kunder satt på hjemmekontor. 

Ideen som kom snikende tilbake.

Da koronaen stanset drømmer og tvang et helt folk hjem foran TV-en, kom kursdrømmen snikende tilbake. Kunne jeg lære meg det tekniske og gjøre jobben selv nå som jeg både hadde tid og mulighet? Jobben som rekrutterer tok ikke all verdens tid når alle intervjuene skjedde på nettet og live kurs og foredrag var stanset over hele verden. 

 

Og sånn ble det. Jeg lærte meg det tekniske, utviklet kursene, tok flere kurs i digital marketing og kom gradvis i gang igjen.

Når fellesskapet mangler.

Og nå kan du se til de tre første avsnittene jeg skrev om utfordringene som oppsto. De var seige og krevende og villedende, men den vanskeligste av de alle handlet om å jobbe helt alene fra mitt eget hus dag etter dag. Jeg er ekstrovert og får energi av andre mennesker og det er overhode ikke ideelt å sitte foran PC-en kun i mitt eget selskap. Faktisk tror jeg at jeg tappet meg selv for energi 🙂 Jeg åtte skape noe mer, noe som ville gi et fellesskap med andre med de samme interessene som jeg selv hadde. 

 

Løsningen ble todelt. Først var jeg så heldig å få en jobb som  Head of Digital Marketing i et IT selskap. Og da var veien kort til å bygge opp en egen kursplattform som også andre kan ha sine kurs. 

online courses

Kursplattformen - Learning Ayla Nordic

Drømmen om team og fellesskap og noen å dele “ups and downs” og kunnskaper med ble viktigere og viktigere i min kursprosess, noe som materialiserte seg i ønsket om en kursplattform der også andre kan ha sine nettkurs. Jeg vil tro det er flere enn meg som laget nettopp kurs under coviden og har kursene som en hobby eller tilleggs jobb. Og kanskje også flere kursinstruktører der ute som er lei av sitt eget selskap? 

 

Og her er jeg i dag når jeg skriver dette. April 2023. Kursplattformen er ferdig. Kursene mine er overført og snart skal jeg lete etter andre ivrige kursinstruktører som gjerne vil ha sine kurs på min plattform.